Brouwdag voorbereiden

Uit BrouwWiki

Na het samenstellen van een recept is het heel belangrijk om je brouwdag voor te bereiden. Een goede voorbereiding scheelt je een pak frustratie en problemen tijdens je brouwsessie.

Maak voor jezelf een lijst op met alle dingen die je nodig hebt. Vergeet zeker niet om na te kijken of je installatie in orde is, je alle ingrediënten hebt en de brouwerij proper en klaar voor gebruik is.

Kijk ook na of je nog dingen moet bestellen, of er dingen hersteld moeten worden, of je recept wel goed in elkaar zit, enzovoort. Brouwen is leuk maar als je moet lopen knoeien dan is de lol er snel af. Bovendien loop je dan meer kans op fouten en dat kan nefast zijn voor het resultaat.

Enkele dingen die je zeker en vast moet nakijken :

  • Zijn alle kranen gesloten die moeten gesloten zijn? Zelfs de meest ervaren brouwer heeft wel eens kostbaar wort op de grond zien kletteren omdat hij het kraantje van zijn gistvat was vergeten dicht te doen. Hetzelfde gaat trouwens op voor eventuele kraantjes aan je brouwinstallatie.
  • Is alles proper gereinigd voor het brouwen? Kijk zeker en vast ook dingen na als een dompelkoeler, het gistvat, de brouwketel, ...
  • Is je recept in orde en heb je alle ingrediënten in huis? Hou er ook rekening mee dat als je iets online moet bestellen, het misschien niet voorradig kan zijn of te laat kan worden geleverd.
  • Zorg voor voldoende ruimte tijdens het brouwen! Je gaat werken met heet wort, met gistvaten die al snel meer als 10 kg wegen, met breekbare apparatuur en dergelijke meer. Zorg dat alles zijn plekje heeft zodat je weet waar je het kan terugvinden en je het verplaatsen van zware en hete dingen tot een minimum kan beperken. Een hernia of brandwonden, daar zit niemand op te wachten.
  • Het oude gezegde "twee keer meten, een keer snijden" gaat hier ook op : als je denkt dat alles in orde is, kijk het dan nog eens na.

Als alles in orde is, dan kan de pret beginnen.